Эрүүл хооллолт

Бэлэн гоймонг хэрхэн бэлтгэдэг вэ?

Бэлэн гоймонг дундад зууны үед Хятадад үүссэн бөгөөд Чин гүрний үед анх бий болсон байна. Ерөнхий тогооч Юи Бинжоу (Yi Bingshou) гоймонг хурдан чанахын тулд тосонд хуурч бэлтгэсэн ажээ. Харин хэсэг хугацааны дараа Японд энэхүү арга дахин алдартай болсон бөгөөд дэлхий даяар алдартай хамгийн хурдан хоолны нэг болсон байна. Харин уг гоймонгийн сул талыг эрдэмтэд судлаж байгаа гэнэ.

Бэлэн гоймонг хэрхэн бэлтгэдэг вэ? Хадгалах

Эрүүл хооллолтын тухай бидний буруу боддог ташаа ойлголтууд

Эрүүл зөв хооллолт гэдэг ойлголт магадгүй хамгийн их маргаантай сэдвүүдийн нэг байх. Энэ талаар маш олон буруу ойлголт, зөрүүтэй мэдээллүүд байдаг билээ. Жигнэмэг нь чихэрнээс ч илүү шүдэнд халтай гэдгийг та мэдэх үү? Хий ханиалгыг шоколадаар эмчилж болдог уу? Уг асуултуудын болоод өөр олон хачирхалтай баримтуудыг мэдэхийг хүсвэл үргэлжлүүлэн уншаарай. 

Эрүүл хооллолтын тухай бидний буруу боддог ташаа ойлголтууд Хадгалах

Сэрэмжлүүлэг: "Сүши" идсэн залуугийн бие шимэгч хорхойгоор дүүрсэн байжээ

Нэгэн хятад залуу гэдэс нь ихээр өвдөж, арьс нь загатнасны улмаас эмчид ханджээ. Гэтэл түүний биеэр гэдэсний шимэгч туузан хорхой битүү тарсан байжээ. Эмч нар үүнийг загасны түүхий мах их хэмжээгээр идсэнтэй холбоотой гэж оношилсон байна. Энэ мэт гэдэсний шимэгчээс үүдсэн өвчлөл ихээр гарах болсон бөгөөд үүний хамгийн гол шалтгаан нь сүшинд дурлагсдын тоо өдөр ирэх тусам нэмэгдэж байгаа явдал ажээ. Та бүхэндээ сэрэмжлүүлэг болгох зорилгоор уг залууд юу тохиолдсон талаар хүргэе.

Сэрэмжлүүлэг: "Сүши" идсэн залуугийн бие шимэгч хорхойгоор дүүрсэн байжээ Хадгалах

Хүнсний бүтээгдэхүүнийг муудсан эсэхийг хэрхэн мэдэх?

Судалгаанаас харахад жилд 10 хүн тутмын нэг нь хүнсний бүтээгдэхүүнээс хорддог байна. Тиймээс гэрт байгаа хүнсний бүтээгдэхүүнээ шинэхэн хэвээр хадгалах нь танд болон таны гэр бүлийн чухал асуудлын нэг юм. Зарим хүнсний бүтээгдэхүүнийг удаан хадгалахын тулд зүгээр л  усанд хийхэд хангалттай байдаг бол заримыг нь муудсан эсэхийг мэдэхэд бэрх байдаг.

Хүнсний бүтээгдэхүүнийг муудсан эсэхийг хэрхэн мэдэх? Хадгалах

Сахарын хүний биед нөлөөлдөг аймшигтай хор уршигууд!

~ Бидний өдөр тутамдаа хэрэглэдэг сахар гэж чухам юу вэ?

Сахарыг бидний эрүүл мэндэд тустай ургамал болох чихрийн манжин, чихрийн нишингээс гаргаж авдаг ба тэдгээрийг ургаж гүйцсэний дараа түүнд агуулагдах бусад бүх эрдэс давс, витаминаас нь салгаж, боловсруулдаг. Дараа нь буцалгаж, шохойн хүчил, нүүрстөрөгчийн хий, бусад зүйлстэй хольж, бяцхан талст хэлбэртэй болгохын тулд дахиад л янз бүрийн хүчлээр цайруулж, модны нүүрсээр шүүдэг. Энэ үед химийн найрлагыг нь шалгахад, үнэндээ хоол биш хор болсон байдаг. Ингээд сахарыг хэт их хэрэглэх нь ямар ямар муу нөлөөтэй болохыг дурдъя.

Сахарын хүний биед нөлөөлдөг аймшигтай хор уршигууд! Хадгалах

Эрүүл мэндэд тустай ч хэтрүүлэн хэрэглэж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүнүүд

Хүн төрөлхтөн бид бий болсон цагаасаа л бүх төрлийн хүнсийг хэрэглэж үзэн цагийн уртад юу нь бидний биед хэрэгтэй, юу нь бидний биед хэрэггүй болохыг таньж мэдсэн билээ. Хүн бүр л жимс, ногоо, эслэг ихтэй бүтээгдэхүүнийг хэрэглэх нь бидний биеэс хорт бодисыг гадагшлуулан, биенд шим тэжээл өгдөг гэдгийг мэддэг ч хэтрүүлэн хэрэглэвэл биенд муу байдгийг тэр бүр мэддэггүй юм. Ингээд мэдээллийнхээ дэлгэрэнгүйтэй танилцацгаая. 

Эрүүл мэндэд тустай ч хэтрүүлэн хэрэглэж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүнүүд Хадгалах

Бидний идэх дуртай хоолыг орлуулж болох эрүүл бүтээгдэхүүнүүд

Өөх тос ихтэй, шарсан хуурсан хоолны амтнаас болоод эрүүл, зөв хооллолтыг дагаж мөрдөхөд бага зэрэг бэрхшээлтэй байдаг. Амттай хирнээ эрүүл мэндэд муугаар нөлөөлөх хоол хүнс хаа сайгүй учраас идэхгүй байхын аргагүй. Гэхдээ заавал амттайг нь иднэ гээд эрүүл мэндэд муу хүнс хэрэглэх албагүй шүү дээ. Яг ижилхэн амттай ч арай хор хөнөөл, калори багатай эдгээр хүнсний бүтээгдэхүүнийг орлуулж хэрэглээд үзээрэй. 

Бидний идэх дуртай хоолыг орлуулж болох эрүүл бүтээгдэхүүнүүд Хадгалах

Бидний өдөр тутам иддэг ч эрүүл мэндэд хохирол учруулдаг хоол хүнс

Чихэрлэг зүйл болон гурилан бүтээгдэхүүн ихээр хэрэглэх нь илүүдэл жин үүсэх нөхцлийг бүрдүүлдэг гэдгийг хүн бүр мэднэ.  Гэтэл бидний эрүүл гэж бодож байсан хүнсний бүтээгдэхүүнүүд таны биед нэлээд хохирол учруулдаг болохыг тогтоожээ.  Ингээд таны эрүүл мэндэд хортой бүтээгдэхүүний мэдээллийг хүлээн авцгаая.

Бидний өдөр тутам иддэг ч эрүүл мэндэд хохирол учруулдаг хоол хүнс Хадгалах

Би 4 долоо хоногийн турш мах идэхгүй байж чадсан. Энэ өрдүүдэд надад юу тохиолдсон гээч...

Цагаан хоолтонгууд хэлэхдээ мах идэхгүй байсны ачаар илүүдэл жингээ хаяж, өвчин тусах нь багасаж, ерөнхийдөө биеийн байдал сайжирдаг гэсэн байна. Харин зарим эрдэмтэд үзэхдээ мах идэхгүй бол бие өөрт шаардлагатай амин дэмүүдийг авч чадахгүй гэж үзжээ. Ингээд би 4 сарын турш мах идэхгүй байхаар шийдсэн бөгөөд энэ үед ямар өөрчлөлт гардаг болохыг туршлагаасаа хуваалцая.

Би 4 долоо хоногийн турш мах идэхгүй байж чадсан. Энэ өрдүүдэд надад юу тохиолдсон гээч... Хадгалах

Хэрэглэж болохгүй хоол хүнснүүд!

Эдгээр дурдагдсан бүтээгдэхүүнүүдийг дэлгүүрээс авах юмныхаа жагсаалтаас хасаарай. Энэ хүнсний бүтээгдэхүүнүүд нь хүний биед сөрөг нөлөөтэй, үнэтэй, хуурамч зэрэг үндэслэлээр уг жагсаалтанд багтжээ. Үүнд юу юу багтаж байгааг цааш дэлгэрүүлэн үзэцгээе. 

Хэрэглэж болохгүй хоол хүнснүүд! Хадгалах

Хамтад нь идвэл хүний биед эмчилгээ болох хүнсний бүтээгдэхүүнүүд

Төрөл бүрийн хүнсний ногоо, жимсийг витамин, амин хүчил, хүний биед ашиг тустай эрдэс бодисоор баялаг гэдгийг бид мэддэг ч чухам ямар бүтээгдэхүүнүүдийг хамтад нь идсэнээр илүү их шим тэжээлийг авч болохыг бид төдийлөн сайн мэддэггүй юм. Ингээд өнөөдрийнхөө нийтлэлээрээ энэ талаарх товчхон мэдээллийг та бүхэндээ хүргэхээр бэлтгэлээ. 

Хамтад нь идвэл хүний биед эмчилгээ болох хүнсний бүтээгдэхүүнүүд Хадгалах

Таны өдөр бүр иддэг зүйлс хөхний хавдар үүсгэдэг гэдгийг мэдэх үү?

Эмэгтэйчүүдийн нас баралтын шалтгааны ихэнх хувийг хөхний хорт хавдар эзэлдэг байна. Тус өвчлөл нь манай улсад ч маш түгээмэл ажиглагдах болсон төдийгүй хөхний хорт хавдраас болж нас барж буй хүмүүсийн тоогоороо дэлхийд 4-т ордог. Энэхүү аюулт өвчнөөс сэргийлэх гэж бид чадах чинээгээрээ хичээдэг ч, өдөр бүр иддэг хоол хүнс нь тус өвчлөлтэй болох магадлалыг улам бүр нэмэгдүүлдэг аж. Тэгвэл чухам ямар хүнсний бүтээгдэхүүн хөхний хорт хавдартай болох эрсдэлийг ихэсгэдэг юм бол?

Таны өдөр бүр иддэг зүйлс хөхний хавдар үүсгэдэг гэдгийг мэдэх үү? Хадгалах