Эрүүл хооллолт

Өлсөх мэдрэмжийг үгүй хийх шалгарсан 10 арга

Хоолны дэглэм барьж буй охид, бүсгүйчүүд тэвчээр алдран хааяа түүнийгээ зөрчих нь бий. Тэгвэл яаж ч хичээгээд дэглэм барьж чаддаггүй хүмүүст зориулаад бид хоолны дуршил бууруулах шалгарсан 10 аргыг танилцуулъя. Хоолны дуршил бол зөвхөн өлссөн үед хамааралтай асуудал биш бөгөөд сэтгэл санааны байдал ямар байхаас шалтгаалж өөрчлөгддөг юм байна. Тиймээс идсэнийхээ дараа биш, идэхээсээ өмнө сайтар тунгаахыг зөвлөе. 

Өлсөх мэдрэмжийг үгүй хийх шалгарсан 10 арга Хадгалах

Согтууруулах ундаатай хольж идэж болохгүй хоол хүнс

Олон нийтийн уулзалтын үеэр согтууруулах ундаанаас зайлсхийх гэдэг тийм ч амар зүйл биш. Харин шартах шалтгаан нь зөвхөн уусан согтууруулах ундааны хэмжээнд байгаад зогсохгүй таны юугаар даруулж уусантай маш их уялдаа холбоотой юм байна. Тиймээс бид танд согтууруулах ундааг юугаар даруулж болохгүй талаар мэдээллийг хүргэе.

Согтууруулах ундаатай хольж идэж болохгүй хоол хүнс Хадгалах

Бие галбиртаа тохируулан алдартнуудын баримталдаг австрали дэглэм

Амттаныг өдөрт зохих хэмжээгээр идэх нь шим тэжээлтэй хоол идсэнтэй тэнцдэг гэнэ. Гэхдээ амттан гэдэг ойлголтод чихэр, шоколад орохгүй гэдгийг санаарай. Австралийн хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Габриэль Мастон (Gabrielle Maston) янз бүрийн бие галбиртай эмэгтэйчүүдэд тус бүрт нь зориулсан хоолны дэглэм бий болгосон байна. Бүсгүйчүүдийг дотор нь Эндоморф, Мезоморф, Эктоморф гэсэн гурван төрлийн биеийн галбирт ангилан авч үзжээ. Энэхүү дэглэм нь биеийн хэлбэрээс шалтгаалж өөр өөр амттан идэж энергиэ нөхөж  болох аж.

Бие галбиртаа тохируулан алдартнуудын баримталдаг австрали дэглэм Хадгалах

Мах идэхгүй бол бидний биед юу болох вэ?

Дэлхий дээр маш олон хүн цагаан хоолтон болж байна. Зарим хүн үүнийг байгалийн хуулийг эвдсэн утгагүй зүйл гэж үздэг. Харин мах үнэхээр хүний биед хэрэгтэй эсэх талаар хүмүүс нэлээд эргэлзээтэй байдаг. Тэгвэл махтай холбоотой сонирхолтой баримтыг уншигчдадаа танилцуулж байна. Энэхүү мэдээллээр та мах идэх нь хүний биед хэрэгтэй эсэх талаар мөн цагаан хоолтон болох нь зөв, буруу эсэхийг тунгаана биз ээ.

Мах идэхгүй бол бидний биед юу болох вэ? Хадгалах

Биеийн онцлогоос шалтгаалж хүн өдөрт хэдэн калори илчлэг авах ёстой вэ?

Жингээ хасаж гуалиг туранхай биетэй болохын тулд дасгал хөдөлгөөн хийж хоолоо багасгах хэрэгтэй гэдгийг хүн бүр мэднэ. Гэхдээ хоолоо сойх, идэж байгаа зүйлдээ анхаарал хандуулах нь зарим хүмүүсийн хувьд тун түвэгтэй асуудал байдаг  Хэр их хэмжээгээр идэх вэ? Юу идвэл зохистой вэ? Өдөрт хэдэн калори авах ёстой вэ? Эхний хоёр асуултыг та мэргэжлийн эмчээс асуух хэрэгтэй. Сүүлийн асуултын тань хариуг олоход бид тусалъя. Ингэхдээ бид танд энгийн нэгэн тооцооллын аргыг танилцуулж байна.

Биеийн онцлогоос шалтгаалж хүн өдөрт хэдэн калори илчлэг авах ёстой вэ? Хадгалах

Япончуудын хоол, хүнсэндээ баримталдаг 8 зарчим

Япон улсын ард иргэд эрүүл чийрэг, урт насалдаг гэдгээрээ дэлхийд нэгдүгээрт ордог. Хүн амын зөвхөн гуравхан хувь нь таргалалттай гэгддэг энэ орны иргэд идэж байгаа хоол хүнсэндээ өндөр ач холбогдол өгдөг. Япон иргэдийн өдөр тутмын эрүүл хоолны энгийн зарчмуудыг та бүхэн сонирхоорой. 

Япончуудын хоол, хүнсэндээ баримталдаг 8 зарчим Хадгалах

Цагаан хоолтнуудын заавал мэдэх ёстой 10 зүйлс

Цагаан хоолтон болох сонголт хийнэ гэдэг бол махнаас авах витамин, уураг, шим тэжээлийн бодисуудыг алдана гэсэн үг юм. Эдгээр амин дэм, шим тэжээлийн бодис нь хүний биед чухал нөлөө үзүүлдэг тул хэрвээ та цагаан хоолтон эсвэл цагаан хоолтон болох гэж байгаа бол витамины дутагдалд орохгүйн тулд нэмэлт тэжээлийн бэлдмэлүүдийг заавал хэрэглэх хэрэгтэй. Эрүүл чийрэг байдлаа хадгалан авч үлдэхэд хамгийн чухал хэрэгтэй шим тэжээлийн бодисыг юунаас авч болох талаарх мэдээллийг бид бэлтгэн хүргэж байна. 

Цагаан хоолтнуудын заавал мэдэх ёстой 10 зүйлс Хадгалах

Биднийг аажмаар үхэлд ч хүргэх хүнсний бүтээгдэхүүнүүд!

Хүнсний дэлгүүр, захуудаар зарагддаг хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийг аюулгүй байдал, чанарын шаардлага хангасан гэж үзээд бид худалдан авдаг билээ. Гэтэл үнэндээ өдөр тутамдаа хэрэглэдэг энгийн хоол хүнс ч хүний биед хортой байх тохиолдлууд бий. Тэгвэл эдгээр бүтээгдэхүүнүүд чухам яагаад аажмаар үхэлд хүргэдэг болохыг хамтдаа мэдэж авцгаая. 

Биднийг аажмаар үхэлд ч хүргэх хүнсний бүтээгдэхүүнүүд! Хадгалах

Хүнсний ногоог хоолонд хийж идэхдээ бид ямар алдаа гаргадаг вэ?

Хүнсний ногоо, жимс жимсгэнүүд бидний биед хэрэгцээтэй маш олон амин дэм, шим тэжээлийн бодисууд агуулж байдаг билээ. Тэгвэл эзэгтэй нар мэдлэггүйгээсээ ч юм уу, зарим тохиолдолд хүнсний ногоог боловсруулах явцдаа хэрэгцээт амин дэмийг нь алга болгож орхидог талтай. Хүнсний ногоо, жимс яагаад шим тэжээлээ алддаг болох талаарх мэдээллийг та бүхэндээ хүргэхээр бэлтгэлээ. 

Хүнсний ногоог хоолонд хийж идэхдээ бид ямар алдаа гаргадаг вэ? Хадгалах

Цусны бүлгээрээ ямар хоол хүнс идэх ёстойгоо мэдэж аваарай!

Бид эрүүл хооллолт гэхээр л хамгийн түрүүнд ногоо хэрэглэх тухай боддог. Гэхдээ энэ нь тухайн хүний онцлогоос хамаарч өөр өөр байх ёстойг анхаараарай. Иймд өнөөдөр та бүхэндээ цусны бүлгээс шалтгаалж, ямар хоол идэж болох, мөн болохгүйг танилцуулахаар бэлтгэсэн бөгөөд үүний үр дүнд та дархлааны системээ сайжруулж, хоол боловруулах үйл ажиллагаагаа дэмжихийн зэрэгцээ турж чадах юм. 

Цусны бүлгээрээ ямар хоол хүнс идэх ёстойгоо мэдэж аваарай! Хадгалах

Шар айраг уух нь хүний биед сайн болохыг шинжлэх ухаанаар баталжээ

"Хөөсөрсөн шар айраг уувал амьдрал чинь сайхан болно!" гэх үгс үнэхээр үнэний хувьтай юу? Шар айраг уух ашигтай гэдгийг шинжлэх ухааны олон үндэслэлээр баталжээ. Та дараах мэдээллээс хөөсөрсөн энэ ундааны талаар нэлээд хэдэн сонирхолтой баримтуудыг мэдэж авах болно.

Шар айраг уух нь хүний биед сайн болохыг шинжлэх ухаанаар баталжээ Хадгалах

Бэлэн гоймонг хэрхэн бэлтгэдэг вэ?

Бэлэн гоймонг дундад зууны үед Хятадад үүссэн бөгөөд Чин гүрний үед анх бий болсон байна. Ерөнхий тогооч Юи Бинжоу (Yi Bingshou) гоймонг хурдан чанахын тулд тосонд хуурч бэлтгэсэн ажээ. Харин хэсэг хугацааны дараа Японд энэхүү арга дахин алдартай болсон бөгөөд дэлхий даяар алдартай хамгийн хурдан хоолны нэг болсон байна. Харин уг гоймонгийн сул талыг эрдэмтэд судлаж байгаа гэнэ.

Бэлэн гоймонг хэрхэн бэлтгэдэг вэ? Хадгалах