Хоолны талаар сонирхолтой баримтууд

Амьд бvхний хамгийн эхний хэрэгцээний нэг болох хоол хvнсний ертєнц нь дуусашгvй баялаг гэдгийг бид сайн мэднэ. Хоолны талаар vй олон сонирхолтой баримтууд, мэдээллvvд байдаг нь ойлгомжтой. Тиймээс бид та бvхний єдєр тутам хэрэглэдэг хvнсний талаарх хамгийн сонирхолтой баримтуудыг цуглуулан хvргэхээр бэлтгэлээ. Юм мэддэг хvмvvс хорхойг алимтай ижилхэн амттай, зєгийг хар модны самартай, єтийг шарсан махтай тєстэй гэж хэлэлцэх нь бий. Ер нь бол хал vзэж, халуун чулуу долоосон хvмvvсийн яриаг сонсоод байхад байгаль дээрхи амьд бодгал бvрийг идээд байж болохоор юм шиг л санагддаг. Гэхдээ амнаас уначих гэсэн аймшигтай муухай амттай зvйлс ч олон л байдаг л даа. Мєн шарсан тэмээ бол энэ хорвоо дээрхи хамгийн том хоол гэдгийг та мэдэх vv. Бас тэмээний дараа vхэр, адуу, хонь, ямаа, цаашлаад тахиа єндєг зэрэг нь хvмvvийн хамгийн єргєн хэрэглэдэг, махан тєрлийн хvнс гэдгийг бид мэднэ. Ингээд ямартай ч хоолтой холбоотой хамгийн сонирхолтой байж мэдэх баримтын цуглуулгатай танилцана уу.
Хоолны талаар сонирхолтой баримтууд
ХЯМД ҮНИЙН ШОК!
Хаах
Сурталчилгаа
www.caak.mn (17 фото)

Археологийн судалганаас vзэхэд дэлхийн хамгийн анхны шєлийг усны vхэрний махаар чанасан болох нь тогтоогджээ. Энэ нь ойролцоогоор манай эриний ємнєх 6 мянган жил хавьцаа болж таарч байгаа юм.


www.caak.mn (17 фото)

Вуштерсийн соус
Энэхvv соусыг бараг л хайлсан загасны соус гэх нь бий. Англи даяар алдартай энэхvv амтлагчийг хамса-гаар хийдэг байна. Vvнийг бэлтгэхийн тулд загасыг уксустай холиод, бvрэн уусч, нялцайтал нь байлгадаг ажээ. Тvvнчлэн уг соусан дотор загасны яс, заламгай гээд биеийн бvх хэсэг нь орсон байдаг аж.


www.caak.mn (17 фото)

Самарны тэсрэх бємбєг
Самарны тос нитроглицерин ялгаруулдаг тул глицерины тvvхий эд болж єгдєг ажээ. Нитроглицерин нь тэсрэх бємбєгний найрлаганд ордог юм байна. Тvvнчлэн нитроглицеринийг бусад тєрлийн тvvхий эдээс гаргаж авч болдог гэдгийг тэмдэглэх нь зvйтэй байх. Ямартй ч арахис буюу самар нь тэдгээрийн нэг нь юм байна шvv.


www.caak.mn (17 фото)

Кокосны ус
Кокосны ус (сvv биш)-ыг хvний цусны плазмыг орлуулан хэрэглэж болдог гэнэ. Кокосны ус гэдэг нь зєєлєн эдэд нь байдаг сvvг хэлээд байгаа юм биш, харин vрэн дотор нь байдаг vнэхээр тунгалаг єнгєтэй шингэн юм байна. Энэ нь рН-ний тєгс тєвшинг агуулдаг ажээ.


www.caak.mn (17 фото)

Цєцгийн тосны цай (манайхаар бол шар тостой цай)
Тєвдvvдийн vндэсний ундаа болох Po Cha буюу цєцгийн тосны цайг давс, цай vхрийн сvvгээр хийсэн цєцгийн тос зэргээр хийдэг байна. Тєвдийн энгийн иргэн нь ийм цайнаас єдєрт 50-60 аягыг уудаг ажээ. Зарим нэг хvмvvс нь дээрээс нь гурил нэмдэг аж. (Ер нь бол манай хийцтэй цай л гэсэн vг юм. Гэхдээ энэ цай нь барууныхны хувьд тун сонирхолтой санагдсан бололтой.)

www.caak.mn (17 фото)
Халуун шоколад
Эртний Майячууд халуун шоколад дээр перец, эрдэнэ шиш нэмж хэрэглэдэг байсан аж. Археологчдийн олсон эртний Майячуудын аяганы шавхрууг шинжлэхэд энэхvv заншил нь манай эриний  5-р зуунд бий болсон байсан нь тогтоогджээ. Тэд какаоны vрийг гоймон шиг урт нарийхэн хэрчиснийхээ дараа ус, халуун перец, эрдэнэ шиш болон бусад тєрлийн амтлагчидтай хольж хэрэглэдэг байсан аж.


www.caak.mn (17 фото)

Алим, тємс, сонгино
Хэрэв та хамараа сай чимхээд, нvдээ тас аниж байгаад алим тємс, сонгино гурвыг идвэл амтыг нь огт ялгахгvй гэнэ. Эрдэмтэд vvнийг нотлохоор туршилт явуулжээ. Сайн дурынхны нvдийг нь сайтар боож, хамарыг нь дарж байгаад тємс, сонгино, алим гурвын аль нэгийг нь єгчээ. Ихэнхи хvмvvс яг юу идээд байгаагаа ойлгохгvй байсан гэнэ. Vvнээс vндэслээд, хvний хамар нь хоолыг амтлахад ямар єндєр ач холбогдолтой байдаг нь тодорхой болж байгаа юм. Тvvнчлэн энэхvv гурван тєрлийн хvнс нь ойролцоо консистенцтэй байдаг болохоор тархи нь тэднийг сайн ялгадаггvй ажээ. Та итгэхгvй бол ийм туршилтыг гэртээ хийж болно шvv дээ. Харин хамарныхаа таглааг гаргасныхаа дараагаар юу идсэнээ та шууд ойлгох болно.


www.caak.mn (17 фото)

Гадил жимс
Гадил жимсийг ургуулдаг мод нь vнэн хэрэг дээрээ мод биш, харин аварга том євс гэдгийг нь маш олон хvн мэдэх байх. Харин та бидний хэрэглэж заншсан гадил жимсийг шvд аманд тээглэх vр тариагvй байлгахын тулд тусад нь тарьж, боловсруулан, vрийг нь авдаг гэдгийг та мэдсэн vv? Мєн тиймээс та дэлгvvрээс авсан гадил жимсээ хєрсєнд булаад, ургуулах боломжтой юм байна. Харин жинхэнэ зэрлэг банан нь том том ясан vртэй байдаг ажээ.


www.caak.mn (17 фото)

Дорнын кетчуп
Бодоод байхад Дэлхий дээрхи бvх кетчупны євєг дээдэс нь хятадаас гаралтай бололтой. Загасны тос болон томатны соус хоёрыг хольж бvтээдэг соус нь Хятадын Фужан (Fujian) мужийнхны хэрэглэдэг хоёр vгээр нэрлэгддэг юм байна. Энэ хоёр vг нь ке-цап (ke-tsap) буюу кио-чиап (kio-chiap) ажээ. Єрнєдийнхєн хожим нь кетчупыг загас болон, мєєгєєр хийж эхэлсэн байна. Дашрамд дурьдахад мєєгний кетчупыг одоо ч гэсэн английн захуудаас олж авах боломжтой ажээ. Энэ нь глутамат натригийн гайхалтай эх сурвалж болж єгдєг байна.


www.caak.mn (17 фото)

7-UP
1920 онд бvтээгдсэн 7-UP хэмээх ундааний найрлагад сэтгэл мэдрэлийн гvн хямралд орж, яахаас ч буцахгvй болсон хvмvvсийг номхруулах зориулалттай эмийг хийдэг байжээ. Эхэндээ 7-UP ундаа нь цитрат литий агуулсан байдгаараа шар тайлахад онц сайнд тооцогдож байв. Энэхvv ундаа нь Их Хямралын дараа vеэс худалдаанд гарсан бєгєєд тэр vедээ «Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda» гэсэн нэртэй байжээ. Ундааны нэрийг нь єєрчилсєн боловч, найрлаганд нь єнєєх литий нь 50-иад оныг хvртэл байсаар байсан аж. Энэхvv ундааны нэрний талаар домог мэт маш олон цуурхал оршдог. Жишээлбэл зарим нэг хvмvvс 7-Up-ийн найрлаганд анхандаа яг долоон ширхэг бvтээгдэхvvн ордог байсан гэлцдэг байсан бол зарим нь литий-гийн атомын масс нь долоотой тэнцvv болохоор ийн нэрийдсэн гэлцдэг.


www.caak.mn (17 фото)

Загасны амттай зайрмаг
Сонин соднооро алдартай арлын Японы ард тvмэн наймаалж, бухын хэл, кактус, далайн далавч болон загас, хавчны амттай зайрмаг зардаг юм байна.


www.caak.mn (17 фото)

Ахиад япончуудын талаар бас нэгэн сонирхолтой баримт байна. Тэд vхрийн махыг зєєлєн, амттай байлгахын тулд vхрээ нядлахаасаа ємнє єдєрт гурван удаа массаж хийж, пиво уулган, єдєр биш шєнєєр алдаг ажээ.


www.caak.mn (17 фото)

Францын алдарт Рокфор бяслаг нь маш санамсаргvй байдлаар vvссэн гэлцдэг. Эрт дээр цагт нэгэн хоньчин эр єглєєний зоогоо орхиод сайхан бvсгvйн хойноос хєєж л дээ. Тэгээд хэдэн сарын дараа нєгєє газраараа дайрч яваад, хээр хаясан бяслагаа олж авчээ. Єнєєх нь тэгтэл хєгцєрч гvйцсэн байсан боловч тун амттай байсан гэнэ. Ингэж л хєгцтэй бяслаг моодонд оржээ.


www.caak.mn (17 фото)

Мадагаскарт алаг тахины томатны соустай тушёнк зардаг.


www.caak.mn (17 фото)

Харин Фижи арлынхан маш онцгой нэгэн зоогийг бэлтгэдэг байна. Тэд гахайнд хоол єгєлгvй долоо хонуулсныхаа дараагаар тугалын мах гэнэт ихээр идvvлээд, хэдэн цагийн дараа алдаг ажээ. Дараа нь гахайны гэдсийг гаргаж ирээд, дутуу чанан, хоол хvнсэнд хэрэглэдэг байна.


www.caak.mn (17 фото)

Шведэд гурил, хойд зvгийн буга болон давс гурвыг хольж байгаад тансаг амттай соус гаргаж авдаг.


www.caak.mn (17 фото)

Сэргэн мандалтын vед шар айраг уух нь уснаас илvv ач холбогдолтой байжээ. Учир нь пиво нь дизентери болон холерийг vvсгэдэг бактериудыг устгадаг юм байна.


11
таалагдаж байна

1
таалагдахгүй байна

Сэтгэгдэл бичих

АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд caak.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.
Сурталчилгаа (15)
Хаах

Сэтгэгдэл

АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд caak.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.
0/1000
  • ×
    Хариулах ({[{ cmmnt.children.length }]})
    0/1000
    • {[{ childComment.username }]} {[{ childComment.ip_address }]} ×
      {[{ childComment.text }]}
      {[{ childComment.dislike_count }]}
    • Бусад сэтгэгдэл ()
  • Бусад сэтгэгдэл ()